A och sömn

A har aldrig sovit, jag har skrivit om det förut. Första hela natten, kan det ha varit när hon var tre? Fyra? Jag vet inte. Det var ärligt talat inte jag som var drabbad av nätterna. Eftersom T var sjukskriven och jag jobbade så tog han nätterna. Han kunde sova när A var på förskolan, det kunde inte jag. Det innebar att jag var inställd på sömn, han var programmerad för att vakna för minsta lilla. Jag kunde vakna på morgonen och kommentera att A hade sovit så gott under natten, han kunde titta på mig för han hade varit uppe med henne tre gånger. Jag sov, djupt.

Vi skilde oss, A var då fyra år. Sov aldrig hela nätter, ifall hon inte var totalt utmattad. Då och bara då vaknade hon inte. Annars vaknade jag av ”Mamma” mitt i natten. Även sista året så kommer hon helst inte in till mig på en gång, hon ropar, så jag får komma till henne, vi går på toa och sen lägger vi oss gemensamt hos mig.

Det som dock har varit jobbigast med A:s sömn har inte varit att hon vaknar på nätterna utan att hon har så himla svårt att somna. Hon känner väldigt sällan att hon är trött. Och eftersom hon inte upplever tröttheten vill hon heller inte gå och lägga sig.

I omgångar tycker jag att A verkar ha ett större sömnbehov än förväntat utifrån hennes ålder. Andra dagar tänker jag att det kanske är för att hon faktiskt aldrig sover ordentligt som vi anser att hon behöver lägga sig tidigare än de flesta. Det är svårt att veta. Faktum kvarstår, hon sover för få timmar. Och det märks väldigt tydligt på henne när hon fått för lite sömn. Hon blir vass, snarstucken, arg. Tittar med arga ilskna ögon, exploderar, ser ut som att hon verkligen hatar den hon är arg på, fräser, skyller ifrån sig, stöter bort folk/vänner/klasskamrater.

Gradvis har vi lärt oss hantera det, det funkar hyfsat, men då och då kommer det perioder då hon inte somnar. Ligger och aktivt försöker att inte sova. Sparkar i väggen, ligger och gör små bollar av täcket med händerna, vickar på fötterna, andas väldigt djupa andetag för att visa att hon slappnar av samtidigt som det snarare håller henne vaken. Och det går inte att hantera. Hon somnar inte förrän 22, 22-30. Vi vill helst ha henne sovande vid 20 (gärna tidigare, men 20 är bra). Det var en sådan period som startade veckan innan jag kraschade.

Första dagen på kraschen skrev jag i en facebookgrupp och beklagade mig och fick några dagar senare några melatonintabletter på posten samt en hel del info (jag har inte använt dem). Jag satte mig och läste igenom en del av socialstyrelsens riktlinjer för barn och sömn, införde en del regler om sömnhygien.

Ingen tv efter 18
Ungefär samma tider både vardag och helg.
Komma ut en timma varje dag, helst på förmiddagen
Levande ljus, mysbelysning på kvällen

Alla regler har jag brutit mot redan utom den att ha skärmfritt på kvällen.

Jag har precis ordnat en sömndagbok där vi kan skriva upp det som behövs.

 

Annonser

3 thoughts on “A och sömn

 1. Så tufft det låter! Ett tips som kanske inte hjälper det minsta, men det finns ju sådana här tunga kedjetäcken eller bolltäcken för personer som har svårt att komma till ro av olika anledningar. Täckena är liksom tunga, vilket hjälper en del att få ro att ligga kvar. Vet ej om man kan köpa sådana eller om de bara förskrivs som hjälpmedel, men det var bara en tanke jag fick. Du känner säkert till det redan.

  Gilla

  • Jag har hört om sådana, men inte riktigt kopplat det till A. Det svåra är ju att ibland, som ikväll, somnar hon på tio minuter, ibland tar det tre-fyra timmar. Och naturligtvis är det tyngre är man är ensamt ansvarig för nattningarna. Mängden sms till T då där jag beklagar mig: oändliga.

   Tanken just nu är att försöka med sömnhygien (märkligt ord) och sömndagbok och så får vi se om det landar i. Vi var i kontakt med skolsköterskan som tyckte att vi skulle utreda A av ett mellanteam mellan VC och BUP, men när vi kontaktade dem tyckte de att A var för frisk utifrån deras perspektiv så de rekommenderade VC och då kände vi att vi testar det här några månader först så har vi mer på fötterna inför en ev diskussion med vårdcentralsläkarna.

   Gilla

 2. Min kusin körde ut sina barn på en stor plan och lät dem springa sig trötta innan de skulle sova, alltså tvärt emot vad alla säger (hon bor i USA o barnen var i As ålder) o det verkade funka för dem. Om hon nu sover bra när hon är trött kanske det är ett alternativ att prova. Hoppas ni hittar en lösning som passar er! Att inte få sova är tortyr!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s