Det finaste jag har

A! Du är nu 7 år och snart 4 månader. Du är det finaste jag har. Varje dag gör du mig glad, lycklig.

Jag längtade dig sedan långt innan du ens var möjlig. Drömmen om ett barn har jag haft med mig sedan jag själv var barn. Att få bli mamma. Den största oron, att inte kunna bli mamma. Alla år i väntan på dig. Barnlöshetsutredning, endometriosdiagnos, IVF-läkemedel i kylen som inte behövde användas för en dag var det två streck på stickan. Graviditeten, illamående, trötthet, kräktes i trapphuset vid akuten, alla ultraljud pga tidiga täta sammandragningar, du hade stora fötter. Gynekologen såg att du var en tös och lyckades precis hejda sig från att inte säga något. Du sparkade mot höger revbensbåge och sedan när du var född hade min högra njures alla fästanordningar mjukats upp så att njuren flyttat sig. Jag var nära att bli sjukskriven men fick ytterligare extrakontroller istället. Förlossningen som var fantastisk, jag kräktes ner golvet i operationssalen efteråt (bristning som behövde sys) och sa att det här kunde jag göra om på en gång, lustgasen som inte fungerade, barnmorskan som förstod mig och inte följde rutinerna för att hon begrep hur jag var. Hur fantastiskt det var.

Jag längtade efter dig så många år och sedan fanns du bara där. Så självklart att det var du. Rödhårig, född i gryningen, såg ut som ett lodjur. Vacker, intensiv. Allergisk med kolik. Vi fick aldrig sova. Du sov första hela natten först efter många år. Kanske 4? Jag vet inte. Att sova har aldrig varit din melodi. Du var rund som en boll. Alla på mitt jobb tyckte att det var så bra för då har du att ta av om du blir sjuk. Bilstolsförsäljaren tyckte att du var tjock. Jag jämförde med mina egna kurvor från när jag var barn och var glad för du var som jag. Du har alltid haft humor, skämtar, busar. Du ska lära dina kusiner att busa.

Nu går du i ettan. Du är sju år och snart fyra månader. Du är omtänksam och talar om för mig många gånger per dag hur mycket du älskar mig. Dina ögon strålar när du säger det. Du gör mig lycklig. Du är envis och ger aldrig upp. Du tjatar och har ingen känsla för pengar. I sommar vill du åka till Gotland, Legoland, Skara Sommarland, Liseberg, gå på Cirkus, åka till stugan osv, osv. Du vill ha allt. Du har drömmar! Du ska bli äventyrare när du blir stor! Klättra på berg.  Vara med i melodifestivalen, spela teater. Din högsta önskan är att aldrig behöva flytta hemifrån. Just nu vill du ha en stor bondgård där det finns plats för både mig och pappa så att vi inte behöver bo tillsammans men så att vi båda finns nära dig. Du ska gifta dig och få barn. Minst två. Du vill ha ett syskon. Du tycker att det är orättvist att din kusin får ett syskon fast hon inte har önskat sig ett när du kan vara utan födelsedagspresent och julklapp i fem år om du bara kunde få ett syskon.

Du har en fantasi utan dess like. Du går på mini-Hogwarts, pratar om vad ni gör på lektionerna, vad lärarna säger. Lever dig in i fantasin så att jag ibland blir lite orolig för din verklighetsuppfattning. Du har svårt att ta ett nej. Du vill alltid ha en förklaring, och får du en förklaring försöker du argumentera runt den förklaringen. Du ger inte upp. Det blir jobbigt ibland.

I skolan har du svårt att sitta still. Du sitter på sniskan på stolen, ena skinkan på plats, andra benet stående på golvet, ständigt i rörelse. Du har svårt att arbeta och göra det du ska på lektionerna, sitter och skruvar på dig, tycker det är tråkigt. Vill kunna allt på en gång, men är inte så intresserad av att jobba dig dit. Likadant var det när du skulle lära dig cykla och simma kan du inte fast att du gått på kanske fem omgångar simskola, eller om det är sju. Skolan är tuff. Vi funderar igen på att byta skola, men det är svårt. Jag önskar att jag visste att det skulle gå bra. Om en dryg vecka har vi möte med en rektor på en annan skola. Jag hoppas att du får plats där, men samtidigt är jag så rädd att du ska bli utanför. Du tar för dig, gömmer dig inte i ett hörn och försöker smälta in i gruppen, du tar plats, dikterar villkoren i lekarna. Undrar hur det funkar i en ny grupp. Samtidigt ger gruppen du är i nu dig möjligheten att bete dig så, om du inte fick det utrymmet är det inte säkert att du skulle insistera på att ta den platsen. Jag vill ha facit i förväg.

Du är fantastisk. Det finns så mycket jag kan lära mig av dig. Kärleken, att tro på sig själv, att drömma. Tack för allt du visar mig om livet. Du fantastiska, underbara människobarn. Min gosbit!

Annonser

2 thoughts on “Det finaste jag har

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s