Skola

Vi har under årets lopp försökt byta skola till A. Ringt och pratat med tre olika rektorer, haft möten med två. Det går inte. Det är fullt, det är många som vill byta. T har även haft möte med rektorn på A:s skola och hen håller med om kritiken. Resursbrist, stor spretighet vad gäller kunskapsnivån mellan eleverna, från de där andra klasskamrater får tolka för att de inte kan svenska i tillräcklig grad till de som inte har några bekymmer med svenskan. När många i klassen inte kan språket tillräckligt påverkar det naturligtvis all undervisning, inte bara att lära sig alfabetet. Hur ska lärarna kunna finnas där för alla? Dessutom stor omsättning på lärare, vilket ytterligare försätter eleverna i en utsatt position. Mellan raderna märks det att rektorn är tacksam att hens barn inte hör till denna skolas upptagningsområde. Vi anar en viss uppgivenhet. Resurserna har varit bristande i många år och nu ökar elevantalet.

Samtidigt är det en väldigt go klass. Många av ungarna har känt varandra sedan förskolan. De kan varandra, vet när någon har en dålig dag och har förståelse för att det kan vara så. Det har A stor nytta av, hon har ett temperament som ibland rusar lite väl mycket och kan få något svart i blicken så att både barn och vuxna blir rädda för henne (på riktigt). Då är det skönt att hon är med sitt gamla vanliga gäng som vet att hon också är en snäll och omtänksam person.

Nu har det kanske kommit en öppning till en av de andra skolorna, en relativt nystartad skola, funnits i sju år, håller på mycket med digitala verktyg, IT. Inget är färdigt, skolan byter rektor nu under sommaren, och det är nästa rektor som fattar beslut kring eventuella nya elever, men enligt nuvarande rektorn ser det lovande ut.

Det är svårt att veta hur vi ska göra med skola om det blir en öppning. Jag är rädd att hon ska bli utanför. Titta med svart blick på sina klasskamrater som redan gått tillsammans i ett år, och sedan inte inkluderas. Dessutom ligger skolan åt fel håll, men med tanke på att jag bor i en liten stad är det ändå inte längre än 4 km. Ambivalens.

Annonser

2 thoughts on “Skola

  1. Pingback: Ögonblick | tankarochvardagslunk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s