Svåra saker

I en månad har Johannas inlägg om boken ”Flykten” legat i min bloggläsare som oläst, detta trots att jag läst det många gånger. Hon avslutade inlägget med en fundering kring hur man pratar med barn om flykt.

Jag har tänkt att jag ska svara, men det är inte lätt.

Vi åker till medeltidsveckan varje år. På medeltidsveckan spelar varje år Loke, en vis vis-sångare från Göteborg som skriver fantastiska texter. 2012 hörde jag för första gången ”Flykten från Sverige” (finns i mängder av varianter på youtube). Den handlar om precis det, om när kriget kommer till Sverige, i en inte alltför avlägsen framtid. Kriget kommer till Göteborg, varvet bombas, skyddsrum, en främmande makt som tar över, allt blir värre. Familjen, pappa, mamma och fem-årig pojk, tvinas fly. Flykten, med alla dess umbäranden, flyktingläger. Fortsättningen. 13 minuter lång, tårarna som trillade, trots att jag inte uppfattade hela texten när jag satt där i S:ta Karins ruin på Visbys stortorg.

Den cd:n gick sen varm i bilen. A var två år, skulle fylla tre. Sen blev den liggande något år. Sommaren 2013 började vi lyssna igen. Det var andra sånger som talade till mig, den om att vara vänner trots att relationen tagit slut, vi var på Gotland, hade precis skickat in skilsmässohandlingarna, åkte runt på landsbygden, familjen på tre som snart skulle delas, tårarna trillade av mer än en sång på skivan.

Men våren 2014, A hade nyss fyllt fyra, då började vi lyssna på den låten, på ständig repeat. Den var med oss i bilen, när vi åt mat, i vardagsrummet. Hon ville lyssna hela tiden. Vi baserade bilresors längd på hur många gånger vi hann lyssna på den sorgliga sången (sex gånger på vägen till mina föräldrar). Jag skrev på Lokes hemsida ”Vi lyssnar på din senaste skiva här hemma. Jag och fyraåriga dottern. Flera gånger per dag, vi har den med oss i bilen. ”Jag vill höra den sorgliga låten mamma, den som du tycker är bra” Vi diskuterar krig, att fly, sverigedemokrater, vad hände med den rökande mannen, varför är hans fru en duva, vad händer med mamman, varför dör de? Vilka bor han hos nu?
Stora frågor för en fyraåring, inte mindre stora för en mamma. Tack så mycket!

Där någonstans började samtalen. De har fortsatt. Men det är väldigt svårt. Hon är intresserad av katastroferna, har svårt att förstå. Fascineras. Vad är ett krig, vill förstå vad ett krig är, vill se bilder, hur ser det ut, vad händer? Är inte så intresserad av varför. Jag försöker få med varför, men hon är inte där än.

Vi har läst böcker, pratat om Syrien, sett på Lilla Aktuellt. Det går väldigt i omgångar. Hon vill nog, men det är så mycket som ska hinnas med och det blir eftersatt. Nu har vi inte sett på Lilla aktuellt sedan nyår, kanske har hon sett hos T. Just nu är det en ganska passiv fas. Men minst en gång varannan månad (ofta tätare) lyssnar vi på Flykten från Sverige.

Annonser

One thought on “Svåra saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s