Kylan

För ett år sedan, för ett halvår sedan. Då delades i mitt facebookflöde otaliga artiklar om romerna, om romernas situation. Så sent som i våras fanns det mycket att läsa som engagerade.

Sen kom sommaren, semestern. Flödet fylldes istället av kommentarer om kylan och då inte i bemärkelsen samhällsklimatet. Det var bilder på grillat kött, öl och rödvin. Plaskande barn i utomhuspoler. Alla hade viktigare saker för sig än att engagera sig i romernas situation, kanske orkade man inte läsa artiklarna när man var ledig och därmed delades de inte heller, kanske skrevs det inte lika mycket.

Nu, ungefär när semestrarna tog slut, fylls flödet igen. Denna gången av drunknade barn. Äntligen engagerar sig människor. Skänker inte bara en slant utan reser iväg som volontärer, blir kontaktfamiljer, skapar debatt, vill påverka.

Jag kan inte låta bli att undra hur länge det kommer hålla i sig den här gången. Men jag hoppas!

Jag läser att FN inte längre har pengar till att kunna dela ut matransoner i flyktinglägren, för att medlemsländernas bidrag minskar och dessutom ”glömmer” de att betala redan utlovade bidrag. Och jag undrar varför det inte blir ett ramaskri från världens alla länder. Varför dubblar man inte bara sina bidrag, många länder skulle ha råd.

Jag försöker förstå vad som händer i Sverige, men lyckas inte förstå. När folket brinner av engagemang, en önskan att hjälpa, då står politikerna där och säger att Sverige har gjort tillräckligt och fördömer de andra EU-länderna för att de inte gör sin del. Och jag tänker på människorna som just nu, i denna sekund, riskerar sina liv. Vi kan hjälpa, vi har resurser, vi kan göra så mycket mer. Men vi gör det inte för vi tycker vi har gjort tillräckligt. Vi tycker att det är orättvist att vi gjort mer än andra.

Kan man någonsin göra tillräckligt? Är det verkligen den orättvisan som är den största och viktigaste i denna situationen?

Skämmes på er, politiker!

På lördag ska vi demonstrera. För ett varmare Europa, för ett mer välkomnande Europa. För ett mer välkomnande Sverige. Men också för att politikerna i vår stad, som inte själva öppnat upp för flyktingar, ska förstå att vi är många som inte är nöjda med kylan som finns just nu.

Refugees welcome!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s